Για ΜΑΘΗΤΕΣ, ΙΣΠΑΝΙΚΑ, Μεταπτυχιακά, ΣΠΟΥΔΕΣ

Σπουδές στην Ισπανία

Η Ισπανία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς πανευρωπαϊκά είτε για προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών (Εrasmus) ,είτε για την πραγματοποίηση σπουδών.

Στην χώρα υπάρχουν πάνω από 70 πανεπιστήμια, στην πλειοψηφία τους δημόσια, αλλά και κάποια ιδιωτικά. To παλαιότερο όλων είναι αυτό της Salamanca καθώς χρονολογείτε από το 1218.  Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo τα καλύτερα πανεπιστήμια για την χρονιά 2019-2020 είναι μεταξύ άλλων το Universidad Autónoma de Barcelona, το Universidad Autónoma de Madrid και το Universidad de Alcalá de Henares.

Το Εκπαιδευτικό Σύστημα της Ισπανίας

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας, όπως και της Ελλάδας, χωρίζεται σε τρία επίπεδα:

 1. Προπτυχιακές σπουδές (διάρκειας 3-4 χρόνων)
 2. Μεταπτυχιακές σπουδές ( Μásteres oficiales/Másteres propios) διάρκειας 1-2 χρόνων και 60-120 πιστωτικών μονάδων (credits) αντίστοιχα.
 3. Διδακτορικές σπουδές (σχεδόν όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ισπανία προσφέρουν άμεση μετάβαση σε διδακτορικά προγράμματα).

Η Διαδικασία της Bolonia

Η διαδικασία της Bolonia (El proceso de Bolonia) αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με λίγα λόγια, αναγνωρίζει τίτλους σπουδών (απολυτήριο λυκείου, προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) διευκολύνοντας την πραγματοποίηση σπουδών για τα μέλη της ΕΕ.

Προπτυχιακές Σπουδές

Για την πραγματοποίηση προπτυχιακών σπουδών (Grados), εκτός από πιστοποιημένη γνώση ισπανικών επιπέδου Β1,απαιτείται απολυτήριο λυκείου αναγνωρισμένο από το Ισπανικό κράτος, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής  στις Ισπανικές εξετάσεις (αντίστοιχες πανελλήνιες).

 Τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω;

 1. Αρχικά έρχεστε σε επαφή με το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει καθώς πολλά ιδρύματα ζητούν άμεσα αίτηση σε αυτά.
 2. Μπαίνετε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου UNED (δημόσιο πανεπιστήμιο εξ’αποστάσεως), κάνετε ηλεκτρονική αίτηση  (solicitud de inscripción) την οποία και εκτυπώνετε.
 1. Τόσο την αίτηση όσο και το απολυτήριο λυκείου (μεταφρασμένο στα ισπανικά) και την ταυτότητα τα στέλνετε ταχυδρομικός στην διεύθυνση που αναγράφετε στην ιστιοσελίδα.
 2. Αν η αίτηση γίνει δεκτή τότε θα σας σταλεί μήνυμα, λαμβάνοντας το ανάλογο έγγραφο (Credencial de acceso).
 3. Στέλνετε το έγγραφο που αναφέρθηκε στο ίδρυμα που σας ενδιαφέρει, ώστε να λάβετε μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις. Τις βάσεις εισαγωγής τις καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο.

Oι κατευθύνσεις για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι οι εξής:

 • Τέχνες καιΑνθρωπιστικές σπουδές (Artes y humanidades)
 • Eπιστήμες υγείας (Ciencias de salud)
 • Κοινωνικές επιστήμες και νομική (Ciencias sociales y jurídicas)
 • Μηχανολογία και Αρχιτεκτονική (Ingeniería y arquitectura)
 • Εφαρμοσμένες επιστήμες (Ciencias)

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Βασικός παράγοντας επιλογής μεταπτυχιακού (Máster) είναι η αναγνώριση του πτυχίου (τουλάχιστον όσους ενδιαφέρει ο δημόσιος τομέας). Όπως είπαμε και πριν η διαδικασία της Βolonia αναγνωρίζει ως ισότιμα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σχεδόν όλων των δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ο οργανισμός ΔΟΑΤΑΠ που θέτει τους δικούς του όρους ως προς την αναγνώριση πτυχίων.

Στην σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ μπορεί κάποιος  να δει την λίστα με τα αναγνωρισμένα ιδρύματα, χωρίς να σημαίνει όμως  απαραίτητα ότι αν ένα πανεπιστήμιο δεν βρίσκεται στους καταλόγους αυτούς δε θα αναγνωριστεί.

Επίσης κάτι πολύ ενδιαφέρον είναι πως τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της Ισπανίας προσφέρουν σπουδές εξ’ αποστάσεως. Δηλαδή εκτός από το UNED που προσφέρει αμιγώς online εκπαίδευση, όλα τα ιδρύματα προσφέρουν κάποια εξ’ αποστάσεως  μεταπτυχιακά . Ομοίως όσους ενδιαφέρει η αναγνώριση αυτών των πτυχίων μπορεί να ενημερωθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ  

Tα περισσότερα πανεπιστήμια για την εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ζητούν:

 • Certificado académico (ακαδημαϊκό πιστοποιητικό)
 • Τítulo universitario (το πτυχίο δηλαδή, που σύμφωνα με το σύμφωνο της Bolonia είναι το Diploma supplement)
 • Currículum vitae (βιογραφικό)
 • DNI o pasaporte (ταυτότητα ή διαβατήριο)
 • Certificado de nivel de la lengua (πιστοποιητικό γνώσης της ισπανικής γλώσσας) 

 

Τέλος, μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε τα ακόλουθα link τα οποία αναφέρουν τις υποτροφίες που προσφέρονται σε αυτούς που θέλουν να σπουδάσουν στην Ισπανία.

 

©Ήρα Καραμπέτση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s